Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
earl grey

Earl grey

Lodowa kawa określana jako coffee frappe cieszy się większą popularnością niż herbata na zimno, ale to dlatego, że nie wszyscy wiedzą, jakie ma właściwości. Tak naprawdę to technika parzenia herbaty na zimno dała początek modzie na "cold brew", czyli parzenie na zimno kawy. Dlaczego warto spróbować herbatę na zimno? Jak sprawić, żeby zwykła herbata earl grey nabrała ciekawego smaku?

Herbata na zimno. Jakie ma właściwości?

  • Herbata na zimno ma mniejszą zawartość kofeiny. Jest zalecana zwłaszcza osobom z nadciśnieniem tętniczym, jako zamiennik herbaty gorącej.
  • Nie podnosi naturalnej temperatury ciała. Nie powoduje zaczerwieniania skóry, które często towarzyszy piciu napoi gorących, które rozszerzają naczynia krwionośne. Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) picie napoju o temperaturze powyżej 65°C może sprzyjać powstawaniu raka przełyku, dlatego herbata na zimno to najlepsza herbata.
  • Herbata na zimno ma zdecydowanie delikatniejszy, bogatszy smak. Zimna herbata pozbawiona jest smaku goryczy. Parzenie na zimno sprawia, że herbata czerwona, która nie zawsze trafia w gust wszystkich, zyskuje swoich zwolenników.
  • Zimnoparzona herbata czarna stanowi świetny zamiennik naszpikowanej chemią, sklepowej herbaty typu "ice tea"
  • Są bardzo łatwe w przygotowaniu, do ich przygotowania nie potrzebujemy wrzątku, więc możemy ją parzyć niemal w każdych warunkach.

Herbata na zimno jak parzyć?

  1. Susz ulubionej herbaty umieścić w dzbanku - potrzebujemy średnio 1,5 razy większą porcję niż do przygotowania gorącej herbaty.
  2. Zalać zimną, najlepiej dobrze przefiltrowaną, wodą i przykryć.
  3. Wstawić do lodówki na 4-6 godzin. Krótszy czas potrzebuje biała herbata.

Na zimno mogą być parzone wszystkie herbaty świata, także yerba mate, rooibos i herbatki ziołowe. Warto spróbować a być może odkryjemy, że znienawidzona do tej pory przez nas herbata zielona stanie się naszą ulubioną.

herbaty zielone

Herbaty zielone

W ostatnich latach herbaty zielone stały się bardzo popularne w naszym kraju. Cenimy ją za właściwości prozdrowotne i odchudzające, a także działanie pobudzające. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że nie każda herbata zielona jest taka sama- pod tą nazwą kryje się wiele gatunków i odmian, różniących się smakiem, właściwościami, sposobem parzenia i podania, a także ceną. Jakie herbaty zielone możemy spotkać w sklepach i które z nich najlepiej wybierać?

Chińska herbata

Zdecydowanie najbardziej popularna (i często najtańsza) jest chińska herbata zielona - gunpowder. Występuje w postaci zielono - oliwkowych, zwiniętych kulek . Napar ma cierpki i gorzki smak, dlatego najlepiej jest ją pić dopiero po drugim zaparzeniu. Mało ceniona przez koneserów herbaty, choć z pewnością ma swoich miłośników. Zaletami tej odmiany są z pewnością dostępność, cena oraz wydajność. W marketach i sklepach spożywczych często można tez spotkać dwie japońskie odmiany, takie jak herbata bancha oraz sencha. Obie mają lekko cierpki smak, mniej wyraźny niż gunpowder, w przypadku dobrej jakości senchy z korzennym lub lekko owocowym posmakiem. Oba gatunki parzy się przez 3-4 minuty, wsypując jedną łyżeczkę herbaty na filiżankę.

Najlepsza herbata

Po bardziej wyrafinowane herbaty najlepiej wybrać się do specjalistycznego sklepu, ponieważ są dość trudno dostępne. Wśród odmian chińskich na pewno warta polecania jest zielona herbata lung ching, zwana też królową chińskich herbat. Ma dość nietypowy smak, ponieważ jest niemal pozbawiona goryczy, a nawet lekko słodka z kwiatowo - orzechowym aromatem. Zwolennicy delikatnych smaków powinni też zwrócić uwagę na chińską Pi Lo Chun, herbatę o świeżym, kwiatowym aromacie, który zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy w sąsiedztwie drzew owocowych. Wśród odmian japońskich z kolei najbardziej ceniona przez koneserów jest Gyokuro. Ma ona wyjątkowo wyrafinowany, delikatnie słodki smak oraz piękny, intensywnie zielony kolor.

herbata z imbirem

Herbata z imbirem - coś innego

Zazwyczaj, jeśli lubi się dodatki, herbatę pije się z cytryną lub z cukrem. Cytryna dodaje kwaskowatego smaku i poprawia odporność organizmu. Cukru używają amatorzy słodkich napojów. Warto rozszerzyć znany sobie zestaw dodatków, by poznawać nowe smaki. Można je samodzielnie wrzucać do szklani lub spróbować czegoś takiego jak herbata z imbirem. Można także, odwiedzając sklep internetowy z herbatą, wybrać dla siebie jedną z tych, które już zawierają w sobie coś jeszcze. To dobry wybór, kiedy chce się spróbować takiej, która została przyprawiona czymś, co trudno by było dodać samodzielnie.

Herbata jaśminowa

Taka sytuacja ma miejsce wtedy, kiedy chce się spróbować, jak ona smakuje z dodatkiem kwiatów. Wzbogacanie w taki sposób jej smaku byłoby nieco trudne. Jest herbata jaśminowa, można ją kupić i sprawdzić, czy spodoba się taki smak i aromat. Tak oryginalna jej wersja to doskonała propozycja na chwile delektowania się nią. Gotową kompozycję smakową można wybrać, nawet kiedy nie jest trudno dodać coś samodzielnie. Jeśli ktoś lubi nieco cierpki i wyrazisty smak, powinien spróbować imbiru do herbaty. Można go dodać, ale jest też w sprzedaży herbata z imbirem, więc można sobie oszczędzić obierania i ścierania tej przyprawy. Wersje herbat z dodatkami warto wybierać dla wygody i szybkości przyrządzenia sobie wybranego ich smaku. Więcej będzie czasu na delektowanie się nimi.

Inne dobre herbaty z dodatkami

Poza cytryną, imbirem, dodatkami kwiatowymi czy cukrem są też inne dodatki, które czynią herbatę ciekawszą. Doskonałe przyprawy do niej to goździki oraz maliny. Z takimi dodatkami jest to idealna herbata zimowa, ponieważ rozgrzeje i pomoże zadbać o organizm w ten trudny dla niego czas. Warto zajrzeć do sklepu, spojrzeć na swój ulubiony rodzaj herbaty i znaleźć wersję wzbogaconą o coś, co się lubi. Chęć poznawania nowych połączeń smakowych zawsze skutkuje odkryciem takiego, które uzna się za wspaniałe.

zimowa herbata

Herbata zimowa

Przy przeziębieniu warto wspomóc się czymś, co rozgrzeje i wzmocni organizm. Najlepiej jeśli zadba się przy tym także o poprawę odporności. Organizm sam z reguły informuje, co mu jest potrzebne. Ma się ochotę akurat na to, co jest dla niego najlepsze. Może to być dobra herbata z cytryną lub tzw. herbata zimowa. Na jedzenie zwykle nie ma się wtedy ochoty, jedynie na picie. Ciepła herbata to jeden z ulubionych napojów w takim czasie. I dobrze, bo działa wzmacniająco.

Herbata czarna

Najlepiej sięgnąć po taką, która w najlepszy sposób pomoże zadbać o zdrowie. Może to być czysta czarna, do której po zaparzeniu wrzuci się plasterek cytryny. Dobra gatunkowo i mocna herbata czarna odmiana to np. English Breakfast Tea, jedna z bardziej znanych herbat. Najlepiej pić ją ciepłą albo nawet gorącą, jak się lubi, z dodatkiem, który wzmacnia odporność. Może to być cytryna. To najpopularniejszy dodatek i każdy ma ją zwykle w domu. Są i inne składniki, które mogą podnieść jej właściwości zdrowotne. Mocna czarna herbata i one to bardzo pokrzepiające zestawienie. Można samodzielnie je dodawać, ale znakomitym wyborem jest herbata zimowa, czyli taka, która już ma je dodane. Z pomarańczą, imbirem albo cynamonem czy malinami, będzie ona wspaniale oddziaływać na organizm. Inny częsty jej dodatek to goździki. Warto ją pić nie czekając na przeziębienie. Wzmacnianie się taką herbatą może przed nim ochronić.

Napary owocowe

Można także wspomagać się tradycyjnymi herbatkami z malin albo z dzikiej róży. Nie tyle są to herbaty, co napary owocowe, ale zaparza się je tak samo. Warto zapoznać się z informacją, jak długo trzeba przygotowywać napar, by zadziałał z odpowiednią siłą. Najważniejsze to jednak wsłuchać się w swój organizm. Powinien podpowiedzieć, na co ma ochotę. To czas wolny, który trzeba przeznaczyć na wypoczynek. Można zrobić sobie herbatę i powoli, z przyjemnością delektować się jej smakiem.

herbata czerwona

Herbata - napój bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Gorąca herbata czarna jest niezastąpiona jako rozgrzewający napój, szczególnie z dodatkiem rumu lub innego aromatycznego alkoholu. Pijemy ją do śniadania, obiadu i kolacji. Jako typowy herbaciany naród przedstawiani są Anglicy ze swoim five o'clock, czyli filiżanką herbaty podaną o godz. 17. Do niedawna w Polsce popularna była wyłącznie herbata czarna. Obecnie mamy ogromny wybór. Bardzo wielu zwolenników zyskała herbata zielona. Kuszą nie tylko jej prozdrowotne właściwości, ale też niezwykły smak i delikatny aromat. Swoich miłośników ma także herbata czerwona o bardzo specyficznym smaku. Wiele osób kusi ona swoimi właściwościami odchudzającymi. Prawdziwi smakosze sięgają po prawdziwy rarytas herbaciany. To biała herbata, którą robi się z najdelikatniejszych pąków kwiatowych i najmłodszych liści. Oprócz delikatnego, lekko kwiatowego smaku i aromatu ma ona najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich herbat.

Osoby, które z różnych przyczyn nie powinny spożywać teiny, która jest we wszystkich herbatach, które powstają z krzewów herbacianym, powinni spróbować herbaty z czerwonokrzewu, czyli herbaty rooibos. Ma ona niesamowity smak, można ją podawać nawet małym dzieciom i pić przed snem. Jest bardzo zdrowa, można ją pić na ciepło i na zimno. W sklepach dostępne są także herbaty rooibos aromatyzowane w różnych smakach, ale najlepsza jest czysta. Ten bursztynowy napar ma lekko słodkawy smak, dlatego można ją pić bez cukru.