Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
herbaty zielone

Herbaty zielone

W ostatnich latach herbaty zielone stały się bardzo popularne w naszym kraju. Cenimy ją za właściwości prozdrowotne i odchudzające, a także działanie pobudzające. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, że nie każda herbata zielona jest taka sama- pod tą nazwą kryje się wiele gatunków i odmian, różniących się smakiem, właściwościami, sposobem parzenia i podania, a także ceną. Jakie herbaty zielone możemy spotkać w sklepach i które z nich najlepiej wybierać?

Chińska herbata

Zdecydowanie najbardziej popularna (i często najtańsza) jest chińska herbata zielona - gunpowder. Występuje w postaci zielono - oliwkowych, zwiniętych kulek . Napar ma cierpki i gorzki smak, dlatego najlepiej jest ją pić dopiero po drugim zaparzeniu. Mało ceniona przez koneserów herbaty, choć z pewnością ma swoich miłośników. Zaletami tej odmiany są z pewnością dostępność, cena oraz wydajność. W marketach i sklepach spożywczych często można tez spotkać dwie japońskie odmiany, takie jak herbata bancha oraz sencha. Obie mają lekko cierpki smak, mniej wyraźny niż gunpowder, w przypadku dobrej jakości senchy z korzennym lub lekko owocowym posmakiem. Oba gatunki parzy się przez 3-4 minuty, wsypując jedną łyżeczkę herbaty na filiżankę.

Najlepsza herbata

Po bardziej wyrafinowane herbaty najlepiej wybrać się do specjalistycznego sklepu, ponieważ są dość trudno dostępne. Wśród odmian chińskich na pewno warta polecania jest zielona herbata lung ching, zwana też królową chińskich herbat. Ma dość nietypowy smak, ponieważ jest niemal pozbawiona goryczy, a nawet lekko słodka z kwiatowo - orzechowym aromatem. Zwolennicy delikatnych smaków powinni też zwrócić uwagę na chińską Pi Lo Chun, herbatę o świeżym, kwiatowym aromacie, który zawdzięcza specjalnej metodzie uprawy w sąsiedztwie drzew owocowych. Wśród odmian japońskich z kolei najbardziej ceniona przez koneserów jest Gyokuro. Ma ona wyjątkowo wyrafinowany, delikatnie słodki smak oraz piękny, intensywnie zielony kolor.