Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
herbata czerwona

Herbata - napój bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia. Gorąca herbata czarna jest niezastąpiona jako rozgrzewający napój, szczególnie z dodatkiem rumu lub innego aromatycznego alkoholu. Pijemy ją do śniadania, obiadu i kolacji. Jako typowy herbaciany naród przedstawiani są Anglicy ze swoim five o'clock, czyli filiżanką herbaty podaną o godz. 17. Do niedawna w Polsce popularna była wyłącznie herbata czarna. Obecnie mamy ogromny wybór. Bardzo wielu zwolenników zyskała herbata zielona. Kuszą nie tylko jej prozdrowotne właściwości, ale też niezwykły smak i delikatny aromat. Swoich miłośników ma także herbata czerwona o bardzo specyficznym smaku. Wiele osób kusi ona swoimi właściwościami odchudzającymi. Prawdziwi smakosze sięgają po prawdziwy rarytas herbaciany. To biała herbata, którą robi się z najdelikatniejszych pąków kwiatowych i najmłodszych liści. Oprócz delikatnego, lekko kwiatowego smaku i aromatu ma ona najwięcej antyoksydantów wśród wszystkich herbat.

Osoby, które z różnych przyczyn nie powinny spożywać teiny, która jest we wszystkich herbatach, które powstają z krzewów herbacianym, powinni spróbować herbaty z czerwonokrzewu, czyli herbaty rooibos. Ma ona niesamowity smak, można ją podawać nawet małym dzieciom i pić przed snem. Jest bardzo zdrowa, można ją pić na ciepło i na zimno. W sklepach dostępne są także herbaty rooibos aromatyzowane w różnych smakach, ale najlepsza jest czysta. Ten bursztynowy napar ma lekko słodkawy smak, dlatego można ją pić bez cukru.