Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
zimowa herbata

Herbata zimowa

Przy przeziębieniu warto wspomóc się czymś, co rozgrzeje i wzmocni organizm. Najlepiej jeśli zadba się przy tym także o poprawę odporności. Organizm sam z reguły informuje, co mu jest potrzebne. Ma się ochotę akurat na to, co jest dla niego najlepsze. Może to być dobra herbata z cytryną lub tzw. herbata zimowa. Na jedzenie zwykle nie ma się wtedy ochoty, jedynie na picie. Ciepła herbata to jeden z ulubionych napojów w takim czasie. I dobrze, bo działa wzmacniająco.

Herbata czarna

Najlepiej sięgnąć po taką, która w najlepszy sposób pomoże zadbać o zdrowie. Może to być czysta czarna, do której po zaparzeniu wrzuci się plasterek cytryny. Dobra gatunkowo i mocna herbata czarna odmiana to np. English Breakfast Tea, jedna z bardziej znanych herbat. Najlepiej pić ją ciepłą albo nawet gorącą, jak się lubi, z dodatkiem, który wzmacnia odporność. Może to być cytryna. To najpopularniejszy dodatek i każdy ma ją zwykle w domu. Są i inne składniki, które mogą podnieść jej właściwości zdrowotne. Mocna czarna herbata i one to bardzo pokrzepiające zestawienie. Można samodzielnie je dodawać, ale znakomitym wyborem jest herbata zimowa, czyli taka, która już ma je dodane. Z pomarańczą, imbirem albo cynamonem czy malinami, będzie ona wspaniale oddziaływać na organizm. Inny częsty jej dodatek to goździki. Warto ją pić nie czekając na przeziębienie. Wzmacnianie się taką herbatą może przed nim ochronić.

Napary owocowe

Można także wspomagać się tradycyjnymi herbatkami z malin albo z dzikiej róży. Nie tyle są to herbaty, co napary owocowe, ale zaparza się je tak samo. Warto zapoznać się z informacją, jak długo trzeba przygotowywać napar, by zadziałał z odpowiednią siłą. Najważniejsze to jednak wsłuchać się w swój organizm. Powinien podpowiedzieć, na co ma ochotę. To czas wolny, który trzeba przeznaczyć na wypoczynek. Można zrobić sobie herbatę i powoli, z przyjemnością delektować się jej smakiem.