Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
herbata biała

Zielona konta biała herbata

Jednym z najpopularniejszych napojów dbających o zdrowie entuzjastów zdrowego odżywiania jest herbata zielona. Pomimo bycia najbardziej promowanym rodzajem herbaty, nie jest jedynym najzdrowszym wyborem. Mniej popularna biała herbata również zadziwia właściwościami, a według wielu jest od zielonej zdrowsza i smaczniejsza.

Główne różnice

Rodzaje herbaty, które określamy jako herbata czarna, zielona, czy biała, wytwarzane są z jednej rośliny, którą jest Camellia sinensis. Różnice pomiędzy nimi pochodzą przede wszystkim ze stopnia przetworzenia liści. Zielona herbata jest poddana znacznie krótszej fermentacji niż herbata czarna, co sprawia, że zawiera o wiele więcej cennych antyoksydantów odpowiadających za jej liczne właściwości prozdrowotne.

Biała herbata z kolei jest minimalnie przetworzona. Po zaparzeniu jest ona wręcz przezroczysta, a do tego różni się w smaku od zielonej herbaty. Jest znacznie bardziej delikatna i lekko słodka. Zawiera też znacznie więcej cennych antyoksydantów, więc to właśnie ona powinna być wybierana, jeżeli to aspekty prozdrowotne mają być najważniejsze. Kwestią kontrowersyjną jest za to zawartość kofeiny w białej herbacie. Często słyszy się, że jest ona niższa niż w herbacie zielonej, jednak nie jest to regułą. Zawartość kofeiny zależy bowiem w dużym stopniu od sposobu uprawy i postępowania z liśćmi po ich zerwaniu. Można się jednak samemu zorientować co do zawartości kofeiny, patrząc na rozmiar liści i to, czy są one młode. To właśnie młode listki zawierają jej najwięcej, podczas gdy w dużych jest kofeiny znacznie mniej. Rzetelnych informacji o właściwościach danego rodzaju herbaty dostarczy dobry sklep z herbatami, w którym to najlepiej jest kupować ich rozmaite rodzaje. Często pracują tam ludzie z pasją, sporo wiedzący o źródle pochodzenia i sposobie uprawy danej herbaty czy jej partii.

Jak pić białą herbatę?

Wiele osób nie za bardzo wie, w jaki sposób przygotowywać i pić różne herbaty świata. Z kolei wciąż stosunkowo mała popularność białej herbaty rodzi wątpliwości co do sposobu jej parzenia i picia. Ten nie różni się jednak specjalnie od przygotowywania herbaty zielonej. Wystarczy bowiem zalać herbatę wodą o temperaturze około 80 stopni i pozwolić jej się zaparzyć przez około 7 minut. Istotne jest jednak to, że w przeciwieństwie do herbaty zielonej, herbatę białą parzy się tylko raz. Doskonałym - i jednocześnie zdrowym - napojem jest biała herbata z imbirem. Takie połączenie jest szczególnie korzystne dla osób odchudzających się, gdyż zarówno biała herbata, jak i imbir, są naturalnymi termogenikami.