Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
zestawy herbat

Podobne, a jednak inne herbaty zielone

Podróż po świecie herbat zielonych, które zachwycają swoją różnorodnością smaków i aromatów, to ciekawa wyprawa. Wiele osób uważa, że herbata zielona to tylko jedna odmiana, ale tak naprawdę jest ich znacznie więcej. Wszystkie co prawda pochodzą z tego samego krzewu, jednak różnią się znacznie późniejszym procesem przetworzenia. Właśnie dlatego warto zainwestować w zestaw herbat zielonych, który pozwoli odkryć bogactwo tych niezwykłych naparów. Świadomość smaków pozwoli też lepiej dopasować zestaw do własnych preferencji.

Sencha - klasyczna herbata zielona z Japonii

Sencha to najpopularniejsza japońska herbata zielona. Stanowi aż 80% spożycia herbaty w tym kraju. Posiada delikatny, lekko trawiasty smak oraz jasnozielony kolor naparu. Tej klasycznej odmiany nie może zabraknąć w zestawie herbat zielonych. Jest ona bowiem idealnym punktem wyjścia dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z herbatą zieloną.

Genmaicha czyli herbata z prażonym ryżem

Genmaicha jest wyjątkową mieszanką herbaty zielonej, najczęściej Senchy lub Banchy z prażonym brązowym ryżem. Ta oryginalna kombinacja nadaje naparowi łagodny, słodko-orzechowy smak, a zapach przypomina prażony ryż. Genmaicha to idealny wybór dla osób poszukujących nietypowych smaków. Klasyczne zestawy herbat raczej jej nie zawierają. Można jednak sięgnąć po bardziej rozbudowane propozycje lub skomponować taki zestaw samodzielnie.

Gyokuro – japońska herbata z cienia

Jedną z najbardziej cenionych herbat zielonych w Japonii jest też Gyokuro, charakteryzująca się wyjątkowym procesem uprawy. Krzewy herbaty zacienia się na kilka tygodni przed zbiorami. Dzięki temu liście są bogate w chlorofil i aminokwasy. Zielona herbata Gyokuro ma głęboki, słodki smak oraz intensywny, jasnozielony kolor naparu. To prawdziwy rarytas dla koneserów herbaty. Często zestaw herbat obejmuje tę właśnie propozycję.

Longjing , inaczej Smocza Studnia

Z prowincji Zhejiang pochodzi jedna z najbardziej znanych herbat zielonych w Chinach czyli Longjing. Płaskie, wydłużone liście są starannie prażone na gorących płytach. Longjing oferuje słodkawy smak z nutą orzechów i kwiatów. Napar natomiast ma kolor jasnożółty.

Matcha tworząca niejeden zestaw herbat

Matcha pochodzi z Japonii. Liście herbaty są mielone na drobny, jasnozielony proszek, który rozpuszcza się w wodzie podczas parzenia. Dzięki temu spożywamy całe liście, a nie tylko napar. To powoduje, że Matcha jest niezwykle bogata w składniki odżywcze i antyoksydanty. Smak jest intensywny, lekko gorzkawy i trawiasty. Matcha jest również nieodłącznym elementem japońskiej ceremonii herbaty. Ta dobra herbata pojawia się też w różnego typu wypiekach i słodyczach, popularne są na przykład lody o smaku Matchy.