Najlepsza herbata - jest ich wiele, ale dla każdego jest inna

  • herbata zielona
  • herbaty świata
  • Dobra herbata
oolong

Herbata oolong – trochę czarna, trochę zielona

Herbata oolong często określana jest jako "smocza herbata". Do tego jest jednym z ciekawszych naparów w świecie herbat. Jej unikalność wynika nie tylko z wyjątkowego smaku. Ta dobra herbata sprawia również pewne trudności w klasyfikacji. Nie można stwierdzić jednoznacznie, że jest to herbata zielona bądź czarna. W języku chińskim oolong zyskał miano herbaty turkusowej. Nie ma to jednak nic wspólnego z jej kolorem.

Oolong balansuje na granicy między zieloną, a czarną herbatą. Nie można jej więc sklasyfikować jednoznacznie. Proces produkcji tego napoju jest skomplikowany i wymaga wielkiej precyzji. Liście podlegają częściowej fermentacji. To oznacza, że stopień ich oksydacji waha się od 10 do 70 procent. Właśnie proces fermentacji decyduje ostatecznie o smaku i kolorze. Oolong może przypominać delikatność zielonych herbat w przypadku niewielkiej fermentacji. Natomiast duży stopnień sfermentowania powoduje, że jest to bardziej herbata czarna.

Ceremonia parzenia i podawania

W naszym kręgu kulturowym najczęściej nie przykłada się szczególnej wagi do parzenia herbaty. Zupełnie inaczej ma się sytuacja w krajach azjatyckich. Tam do parzenia używa się małych, glinianych dzbanków. Pomagają one w uwolnieniu pełni aromatu. Ważniejsza jednak od naczynia jest temperatura wody. Powinna mieć temperaturę około 85-90 stopni Celsjusza. Herbata zielona wymaga nieco niższej temperatury, a czarna wyższej. Oolong znajduje się więc pośrodku. Czas parzenia zależy od konkretnego rodzaju oolonga. Jest to okres od 1 do 5 minut. Są jednak odmiany wymagające dłuższego parzenia. Niedoświadczeni w temacie miłośnicy herbat powinni się posiłkować informacjami o parzeniu. Znajdują się one na opakowaniu.

Podawanie herbaty oolong, to również swoista ceremonia. W kulturze chińskiej i tajwańskiej herbata ta jest szczególnie ceniona. Podaje się ją tam w małych filiżankach. To pozwala gościom skupić się na smaku każdego łyku. Najlepsze herbaty oolong podaje się podczas spotkań towarzyskich lub rodzinnych. W ten sposób buduje się atmosferę wspólnoty.

Dlaczego akurat herbata oolong?

Omawiany napój jest przyjemnością dla zmysłów. To jednak nie wszystko. Posiada bowiem liczne właściwości zdrowotne. Zawiera antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Do tego ta dobra herbata pozytywnie oddziałuje na zdrowie układu krwionośnego. Dokładne oddziaływanie herbat na człowieka jest cały czas badane. Co pewien czas pojawiają się nowe informacje na ten temat. Warto więc odwiedzić sklep z herbatami i skorzystać z bogactwa oferowanego przez oolong i inne herbaty świata.